Goxo goxo Jatetxea
Bi elkarrizketa labur jatetxean.
Material hau 1984an eman zuen argitara HABEk Euskalduntzearen A mailarako langaiak izeneko bilduman.
1. ZERBITZARIA ETA PATXI
ZERBITZARIAK: Kaixo, Patxi.
PATXIK: Gabon, Jende asko duzue gaur, eh?
ZERBITZARIAK: Bai. Zer afaldu nahi duzu, Patxi? Betikoa?
PATXIK: Ez, gaur zerbait berezi nahi dut. Goseak nago. Ez dakit. Zer dago afaltzeko?
ZERBITZARIAK: Menua jakin nahi baduzu, esango dizut. Sarrerako, esparragoak, oilo-salda, arrain-zopa, paella eta entsalada.Esparragoak, esparragoak probatu behar dituzu; ederrak atera dira. Arrain-zopa ere ez dago txarra.
PATXIK: Tira ba, hain ederrak badira, atera esparragoak; baina oilo-salda ere probatu nahi dut.
ZERBITZARIAK: Orduan, gauza biak: esparragoak eta oilo-salda. Ederto. Gero, bigarrenerako arraina eta haragia ditugu. Arrainetan: legatza plantxan, frijitua, saltsan; gero langosta. Zer gehiago? Ah! Bisigua, atuna saltsan, amuarrainak.
PATXIK: Arraina ez; gaur haragia nahi dut. Haragi berezia. Zerbait berezirik badago?
ZERBITZARIAK: Tira, berezi-berezia, ba, ez. Baina badugu arkume errea, eta ahatea laranjarekin ere bai. Bikote horrek, esate baterako, ahatea laranjarekin eskatu du. Gero betikoa: solomiloa, oilasko errea, idi-txuleta…
PATXIK: Arkume errea probatu nahi dut, aspaldian ez dut jan eta.
ZERBITZARIAK: Ederto; postrerik behar duzu?
PATXIK: Bai, zer duzue?
ZERBITZARIAK: Eguneko fruta, sagar-tarta, mamia eta whisky-tarta.
PATXIK: Gaur sagar-tarta nahi dut.
ZERBITZARIAK: Eta ardorik? Ardo zuri ederra dugu. Monopola. Garestiagoa da, baina “gero gerokoak”. Ez al da hala, Patxi?
2. RODOLFO ETA KATARINA
RODOLFOK: Ene, Katarina, maitea. Zein polita zauden gaur.
KATARINAK: Benetan, Rodolfo?
RODOLFOK: Bai, horixe, maitea. Ai. Zer afaldu behar dugu gaur? Zerbait berezirik nahi duzu, Katarina?
KATARINAK: Bai, hori da. Zein jatetxe polita! Zer dago kartan, maitea?
RODOLFOK: Hasteko txanpaina edango dugu. Zer iruditzen zaizu?
KATARINAK: Oh! Eskuzabala etorri zara gero.
RODOLFOK: Zer jan nahi duzu hasteko? Hauxe dago: esparragoak, oilo-salda, arrain-zopa, paella eta entsalada.
KATARINAK: Arrain-zopa, ezta? Arrain-zopa probatu nahi dut. Eta zuk?
RODOLFOK: Nik ere gauza bera. Bigarrenerako? Haragia ala arraina, potxola?
KATARINAK: Zer dago haragitan?
RODOLFOK: Begira. Solomiloa, arkume errea, oilasko errea, idi-txuleta eta ahatea laranjarekin. Ez duzu ahatea laranjarekin nahi?
KATARINAK: Bai, noski. Edateko ardo gorria. Errioxako ardorik badago?
RODOLFOK: Bai. Orduan Errioxako ardoa. Eta postrerako? Hau dago: eguneko fruta, mamia, whisky-tarta…
KATARINAK: Horixe jango dugu, Whisky-tarta!
RODOLFOK: Ea, zerbitzari. Mesedez.