Sukaldean lehen eta orain

Jarraituko al dugu gure aurrekoak bezala sukaldean? Begira zer dioten Eskoriatzako adinekoen egoitzako emakume hauek.


Transcription:[+] Transcription:[-]

1.    Sukaldean lan asko egin izan duzu? Zertan?
PILAR ARRUABARRENA: Ni gazte gazte hasi nintzen sukaldean amari laguntzen. Eta gero, pues, normal, etxe bateko lanak egiten. Gustura egiten nuen, bai, oso gustura. Nik amak zer egiten zuen, hura ikasten nuen. Begiratzen nion asko eta ikasi azkar. Hamaika urterekin edo sukaldean laguntzen.
ESPERANZA GARRO: Sukaldea ez jat (zait) asko gustetan (gustatzen). A bai, ahiztia (ahizpa) hil zena oso sukalde zalea zen.  Fritoak (frijituak) eta egiten zituen… Bueno, neuk be (ere) egiten ditut domeketan (igandeetan) fritoak egiten ditut.
CARMEN AIERBE: Sukalderako ez naiz izan oso jakintsua edo ez dakizu, ez naiz izan.
ANGELES IREGI: Nik preparatutakoa (prestatutakoa)? Normala, amak egiten zebena (zuena), gu familixa (familia) normala, ondo jatea gustatzen jakun (zitzaigun). Geukan (geneukan) gainera etxean baserrixa (baserria) ere ez zen, baina erdi-baserria, ez dakizu? Orduan ortua geneukan, gure aitak ortua edukitzen eban (zuen) ederra! Eta berdurak edukitzen genituen ederrak baina! Gero oiloak ere bai etxean eta horrelaxe.

2.    Gaur egungo gazteek denbora asko pasatzen dute sukaldean?
PILAR ARRUABARRENA: Hainbeste denbora ez dute hartzen. Azkar aspertzen dira eta uzten dute gero “hori gero egingo dugu, hori gero egingo dugu eta…” Gero gelditzen dira ezin bukatu ezer.
ESPERANZA GARRO: Neuretako (niretzat) bai, aldatuta dago. Guk geuk jairako beti egiten genuen. Horiek ez, horiek tabernara fan (joan) eta jan.
ANGELES IREGI: Nik uste dut leku batzuetan bai, baina beste batzuetan ez e! Orain gazteek be (ere) asko kozinatzen dabe (dute), bai, bai, akaso denborale (denboraldi) bat egon da ez dena egin; gazteek bajeza (alferkeria) bat moduan eukien (zeukaten) sukaldean egiteko, baina orain ez.

3.    Zein da zure espezialitatea?
PILAR ARRUABARRENA: Bai, kanaloiak asko gustatzen zaie. Edozein gauza, hark nik jartzen dudana edozein gauza jaten dute “ai, ze ona ama, ze ona”, esaten dute. Eta orain, nire bilobek iguala (berdina) esaten dute.
ESPERANZA GARRO: Nik fritoak (frijituak), fritoak (frijituak) egiten nituen. Badaukazu jamoie (urdaizpikoa) edo petxuga (bularki) zatitxoak egosi eta gero bota, nahastu, atera eta hoztu daitezela eta eginda.
CARMEN AIERBE: Sukaldean, sukaldean ez, baina batzuetan postreren bat egin edo horrela, baina bestela ez.
 

B2
02-02-2018
16140795
00:03:31
2225