. zenbakia. Aurki eskuragarri.

Jaten dugunak klima-aldaketa areagotzen edo arintzen lagun dezake. Gaia ez da berria, eta asko dira esaten dutenak larrialdi klimatikoari benetan aurre egin nahi badiogu haragiaren kontsumoa murriztu behar dugula.

Elikadura eredu jasangarri baterantz eman beharreko pausoak zeintzuk diren jakin nahi baduzu, entzun Marijo Imaz nekazaritza-ingeniariak dioena.

Iñaki Leturia kazetariak elkarrizketatu du ETB 1eko Teknopolis saioan (bideoa ikusteko klikatu hemen).

 

Irudia: Wikipedia Commons

Hiztegi lagungarria

Negutegi-efektuko gasen % 14 ganaduak isuritako metanotik dator. Ganaduak botatzen duen, aireratzen duen metanotik, hain zuzen.
Klima-larrialdia areagotzen edo arintzen lagun dezake. Klima-larrialdia handiagotzen edo leuntzen lagun dezake.
Elikadura-eredu jasangarria. Elikadura-eredu iraunkorra ere esaten zaio.  
Haragitarako behiak. Berariaz beraien haragia saltzeko hazten dira behiak. Beste batzuk, adibidez, esne-behiak dira. 
Okelaz harago, gaiak badu bere garrantzia. Okelaren kontsumoaz gain, gaiak baditu beste alderdi garrantzitsu batzuk ere.
Berebiziko garrantzia dauka. Alegia, garrantzi erabatekoa edo oso handia duela. 
Arazoa balio-kate osoan dago. Balio-katea esaten zaio produktu edo zerbitzu bat sortzetik azken kontsumitzaileengana, ekoizpenaren eta entregaren bitarteko faseetatik pasatuz, eramateko beharrezkoak diren jardueren multzoari.
Inguruan ditugun abeltzainak beste eredu baten pean mugitzen dira. Inguruan ditugun abeltzainek beste ekoizpen-eredu baten arabera lan egiten dute.
(Bertan hazten diren abereak) egokituta daude tokiko baldintzetara. Egokituta daude bertako, inguru hurbileko baldintzetara.  
Eredu intentsibo horrek eraldatzen joan behar du. Ganadua hazteko eredu intentsiboak aldatzen joan behar duela, alegia.

 

C1
2022-05-25
29448742
00:09:50
486