Docutec Card

Ogia, egunerokoa

2001. urtetik, urriaren 6an Ogiaren Munduko Eguna ospatzen hasi ziren okinak. Egun berezi honen ideia eta azken helburuaz galdetuta, ogiaren beraren garrantzia azpimarratu digute langintza honetan dihardutenek.

HABE.- Hasteko, esaiguzu Joxe: zuen okindegian bertan egiten duzue ogia. Beste hainbat tokitan, berriz, saldu besterik ez. Zein alde dago egin eta saltzetik saltze hutsera?

JOXE DORRONSORO.- Aldea hauxe da: egiten den tokitik bero-beroa, egin berria hartzen du bezeroak, eta saltzen duten tokitik bakarrik prestatu eta hara eramaterako ogia hoztu egiten da, zahartu, zeren eta ogia denbora gutxian zahartzen joaten da. Ordu batzuk nahikoa ditu zahartzen joateko, hor dago aldea.

 

HABE.- Zure bezeroak ikusita, zer esango zenuke, euskaldunak nahiko apetatsu edo bereziak garela ogiarekin ala berdin zaigula zein ogi jaten dugun?

J. D.- Ez, ez, jendeak gero eta kalitate handiagoa bilatzen du eta saiatzen da ogi ona jaten, prezio berean zenbat eta azala meheagoa izan eta... nahiago dugu ogi ona jan.


HABE.- Zeren arabera da ogi bat ona ala txarra? Zuk zer esango zenuke?

J. D.- Zerikusi handia dute osagaiek. Kalitatezkoak behar dute izan, hasteko. Gero, lantokia ondo prestatuta egotea, mimo handiz lana egitea, gustuz, alegia. Hori sukaldean bezala da, zenbat eta gogo handiagoa jarri edo gehiago saiatu, goxoagoa ateratzen da. Eta beste kontu bat zakarrak azaltzea irinean. Eguraldiak ere asko esan nahi du, hego-haizeak, hezetasunak eta. Asko zaindu behar dira gauza horiek.


HABE.- Non eta nola gorde behar da ogia ahalik eta ondoen mantentzeko?

J. D.- Gauza ezberdinek dute eragina horretan. Adibidez, hego-haizeko garaietan kaxoi batean, haizeak ogia ez dezala jo, haizeak ogia lehortzen baitu eta hezetasun handia badago, orduan, haize pixka batek jotzea komeni izaten zaio, hark eusten dio eta. Bestela, bigun-biguna geratzen da, txiklea bezala.

 

HABE.- Eta zer egin behar da ogia izozgailuan sartzerako, bere horretan sartu behar da, zerbaiten barruan?

J. D.- Konturik garrantzizkoena da egin berria sartu behar dela. Izozgailuan sartzekotan, produktu ona sartu behar baita. Zapi batean edo bilduta baldin badago, berriz, hobeto.

 

HABE.- Zertarako erabiltzen da ogi zaharra?

J. D.- Ogi birrindua, adibidez, hortik ateratzen da, guk mordoxka bat egiten dugu eta soberan dagoen ogi zaharra, aldiz, baserritarrei ematen diegu, ganaduari emateko. Dena aprobetxatzen da.


 
HABE.- Orain kontu praktiko bat. Nola kalkulatzen da zenbat ogi behar diren asko garenean? Ba al duzu zuk arau edo erregelaren bat?

J. D.- Niri jendea etortzen zaidanean 'aizu, hainbeste lagun gara eta zenbat ogi?', nik tamaina ematen diot gutxi gorabehera, 80 zentimo balio duen ogia kalkulatzen dut hirurentzat eta sagardotegira eta asko eramaten dira 70 zentimokoak eta hori kalkulatuta daukagu bat bi pertsonarentzat.


HABE.- Datuen arabera, gero eta ogi gutxiago jaten omen dugu. Zer iruditzen zaizu zuri, gizentzeko beldurrez edo jaten dugula ogi gutxiago?

J. D.- Ez zait iruditzen gizentzeko beldurrez gaudelako gertatu denik. Nik uste dut ohiturak aldatu egin direla eta haurrei ez zaiela ogia jaten erakutsi. Askotan mahai gainean zenbait tokitan begiratu eta batere ogirik gabe jaten ari dira. Eta zergatik? Ez zaielako jartzen eta ez zaielako erakusten.

Interesatzen zaizu

 
 

Comments
Login for comment

Oct 1, 2002
Number: 108669
Source:
Number of visits: 2176